Kako je Nastalo Val Madorso Maslinovo Ulje?

Kako je Nastalo Val Madorso Maslinovo Ulje?

Kako je Nastalo Val Madorso Maslinovo Ulje?

U srcu Mediterana, gdje se sunčani krajolici istarske regije Hrvatske spajaju s beskrajnom umjetnošću proizvodnje maslinovog ulja, razvija se priča o strasti, baštini i predanosti. Ovo je priča o Val Madorso ulju, gdje svaka kap tekućeg zlata nosi esenciju ljubavi obitelji prema zemlji.

Korijeni u Batvačima: Početak

Sve je počelo 1952. godine kada su predvodnici naše obitelji, baka Lucij i djed Josip, udahnuli život svojim maslinicima u mirnom selu Batvači. Smješteno u naručju Istre, Batvači nisu bili samo dom; bili su kolijevka Val Madorso ulja. Samo ime sela Batvači, poznatije je kao Val Madorso na talijanskom, odakle potječe i ime našeg ekstra djevičanskog ulja.

Sudbina je dovela mene, Birgit, i mamu Slavicu, 1995. godine u Batvače. Tada sam imala samo 7 godina, ali upravo je ovdje, usred maslinika, započela priča sa zemljom i plemenitim maslinama. Zajedno s bakom Lucijom, radile smo pod istarskim suncem, brinući se o maslinicima i stvarajući maslinovo ulje koje je nosilo duh Batvača.

Prijenos Baklje: Izazovna Tranzicija

Godine 2016., nakon cijelog života posvećenog umjetnosti maslinovog ulja, Lucija je preminula, ostavljajući ne samo obitelj, već i naslijeđe. Sada već odrasla, suočila sam se sa zahtjevnim zadatkom nastavka ovog dragocjenog običaja. Bio je to izazovan prijelaz; baka Lucija je je bila čuvar znanja, čuvar tajni proizvodnje maslinovog ulja.

Odlučna u očuvanju obiteljskog naslijeđa, krenula sam na putovanje otpornosti i rasta. 2018. godine prijavila sam se na EU mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. Zahvaljujući odlučnošću, osigurala sam sredstva i investirala u moderne alate i savladala strojeve potrebne za njegu maslinika.

Obiteljska Posla: Srž Val Madorso Uspjeha

Danas je Val Madorso više od proizvodnje ulja; to je svjedočanstvo o trajnim vezama obitelji i dubokom povezanju s zemljom. Strast prema maslinovom ulju postala je obiteljska stvar, a i suprug Boris pridružio se u potrazi za izvrsnošću. Zajedno nadgledamo maslinike, osiguravajući da se svaka maslina njeguje do savršenstva.

Priča o Val Madorso ulju nije samo priča o sezoni berbe. Dok se masline beru tijekom listopada i studenog, briga o maslinicima i zemlji je obveza tijekom cijele godine. Ovi maslinici prostiru se u Batvačima i Ližnjanu, na poljima dva dragulja u južnoj Istri, regiji poznatoj po proizvodnji jednih od najboljih maslina na svijetu.

Čuvanje Prirode, Stvaranje Izvrsnosti: Ekološka Predanost

Putovanje kroz Val Madorso proces ne završava samo proizvodnjom izvanrednog maslinovog ulja. Naša predanost očuvanju zemlje je nepokolebljiva. Trenutačno smo u procesu dobivanja Ekološkog certifikata, svjedočeći našoj ljubavi prema zemlji i želji da stvorimo najprirodnije maslinovo ulje s najčišćim okusom bez dodatnog zagađivanja zemlje.

U Val Madorsu, maslinici nisu samo izvor ponosa i radosti; oni su srce obitelji. Svakom kapljicom maslinovog ulja Val Madorso okusite ljubav, tradiciju i predanost koje su prenesene kroz generacije. Pridružite nam se u uživanju u esenciji Batvača, duši Istre i okusu Val Madorso – gdje se tradicija susreće s budućnošću, i gdje svaka boca priča priču o predanosti zemlji i maslini.